Loading...
Home » Pers » Festival Verboden Landschap

gepubliceerd op vr 06.09.2013

Festival Verboden Landschap

Download PDF
PERSBERICHT 11 tot en met 20 oktober 2013
Titel: Festival Verboden Landschap
Organisatie: G.A.N.G.
 
Maak kennis met de Geheime Bunker, wandel door het Verborgen Bos, hunker naar Bunkerboerderijen, laat je kinderen nomadenhutten bouwen met kunstenaars en kom eten en drinken in de Blitzbar. Laat je verleiden door een mix van beeldende kunst, film, lezingen, erfgoed, maak excursies en verken het Verboden Landschap op de Buitenplaats Koningsweg!

Onder de titel Verboden Landschap organiseert Stichting G.A.N.G. in de herfstvakantie van 11 tot en met 20 oktober 2013 een prikkelend programma waarin cultuur, erfgoed en landschap samenkomen.

Buitenplaats Koningsweg
Het festival vindt plaats op een voormalig militair terrein aan de noordrand van Arnhem, Buitenplaats Koningsweg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aan de noordrand van Arnhem door de Duitsers het grootste en modernste vliegveld van Europa gebouwd: Fliegerhorst Deelen, met een omvang van het huidige Schiphol. Van de ruim 900 gebouwen die toen werden gebouwd, zijn er meer dan 200 bewaard gebleven met de status van Rijksmonument.

Landschapspark
Het festival VERBODEN LANDSCHAP is onderdeel van een programma dat is opgezet om één van de ambities van G.A.N.G. ten uitvoer te brengen: de ontwikkeling van een 21e eeuws landschapspark. Een park met een (inter-) nationale uitstraling met een prikkelend samenspel van beeldende kunst, landschap en erfgoed. Een park dat, in aansluiting op de 19e eeuwse Arnhemse landschapsparken Sonsbeek en Zypendaal, een natuurlijke verbinding tussen de stad en de Veluwe moet gaan vormen. Het beleefbaar maken van de zeer intrigerende, maar voor het grote publiek nog onbekende, geschiedenis van dit interessante gebied vormt daar een wezenlijk onderdeel van. 

Het festival bestaat uit excursies te voet en te paard, kinderactiviteiten, films, lezingen, voordrachten, horeca en beeldende kunsttentoonstellingen in verschillende gebouwen op het terrein.

Verboden Landschap wordt financieel mogelijk gemaakt door: gemeente Arnhem, provincie Gelderland, Productiefonds Oost-Nederland, Mondriaanfonds, BNG Cultuurfonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Rabobank Stimuleringsfonds Arnhem, Kondor Wessels Projecten, SLAK.

Exposities
Observaties van een Verboden Landschap: Groepstentoonstelling van kunstenaars, vormgevers en wetenschappers (de Verkenners 2013) die in opdracht van G.A.N.G. de Noordrand onderzochten. Met: Pier Taylor, Hans Wijninga, Catalogtree, Ester van de Wiel & David Hamers, Esther Kokmeijer, Frank Bruggeman, Atelier de Lyon - Erick de Lyon, Hans Venhuizen, Atelier Veldwerk, Harro de Jong en Martijn Duineveld. Samenstelling tentoonstelling: Rob Groot Zevert.

De Geheime Bunker: Groepstentoonstelling van kunstenaars die werkten in de Geheime Bunker van G.A.N.G. Met: Maarten Heijkamp, Ivonne Zijp, Ronald de Ceuster, Mirjam Kuitenbrouwer, Lisa Vieten en Kees van Leeuwen. Samenstelling tentoonstelling: Suze May Sho.

Tijdelijk in Gebruik
De tentoonstelling ‘Tijdelijk in Gebruik’ oogt als een atelier van een ontwerper die werkt aan de denkbeeldige opgave om vormen van tijdelijk verblijf te ontwikkelen voor een toekomstig landschapspark.
Samenstelling tentoonstelling: Joost van Hezewijk en Flos Wildschut.

Solotentoonstelling Hans Wijninga
Beeldend kunstenaar Hans Wijninga maakte een fotorapportage van Buitenplaats Koningsweg en gebruikte daarvoor een 160 jaar oude fototechniek: ambrotype.

Kleine Kapel: Fucking Good Art (Rob Hamelijnck & Nienke Terpsma). Op 19 oktober Lon Robbé.

Guestroom: Martin Brandsma, ‘Absent’

Bunkerboerderij ZP-4: installatie Heidi Linck, ‘Ready to lose control’

Radartoren: installatie Hester Oerlemans, ‘Heimweh’

Portiersloge: Luuk van Binsbergen

M.I.R.: Wouter Klein Velderman
Lezingen gegeven door de Verkenners 2013: Harro de Jong, Atelier Veldwerk, Hans Venhuizen, Martijn Duineveld en Ester van der Wiel

Excursies specialisten geven een verdiepend beeld van het Verboden Landschap. De gidsen zijn: Andre Dekker (Observatorium), Rob Sweere (Walking Trees), Harro de Jong (buro Harro) en Hans Jungerius (G.A.N.G.)

Filmprogramma i.s.m. Focus Filmtheater

Kinderprogramma door Anya Jansen, Rob Sweere, Harro de Jong en Caroline Kortenhorst

Avondprogrammering met Vloeistof, Juilan Hertz, A.L. Snijders, Jellephant, Tigershake, Vintage Sound System, Caroline Kortenhorst, Nachtkerk en anderen

Inspiratiedag 18 oktober sprekers: Rutger Bergman, Prof. drs. Fons Asselbergs, Ir. dr. Raoul Beunen en Majoor Martijn Schippers. M.m.v. Hans Venhuizen

Kunstnacht 18 oktober i.s.m. Nachtkerk
Eten en drinken streekproducten bereid door ‘Dynamic Food’ (Annelou van Griensven)

Opening 11 oktober 17.00 uur
Ticket: voor € 5 kunt u van 11 t/m 20 oktober elke dag naar het festival. Inclusief: toegang tot de tentoonstellingen, lezingen en het filmprogramma
Exclusief: excursies, kinderactiviteiten en inspiratiedag zijn extra kosten verbonden

Locatie: Buitenplaats Koningsweg, Koningsweg 23a 6816 TD Arnhem
Openbaar vervoer: Bus 9 vanuit Arnhem centrum, uitstaphalte: Kaderschool
Organisatie: Stichting G.A.N.G.Voor meer informatie: July Ligtenberg 06-43227712 of